miercuri, 21 ianuarie 2009

Naivitatea Indusa

Naivititatea poate fi si o stare indusa.
Canalele media s-au dezvoltat in sensul reactiei controlate a celor ce privesc/asculta pentru a reactiona pozitiv la mesajul transmis.

Bagajul tehnicilor de manipulare desi este imens, este finit.
Priviti de exemplu o scena in care un vorbitor face referiri pozitive la un subiect.
Orice subiect; imediat camera se muta pe niste spectatori care dau din cap afirmativ, iar tu, privitor, chiar incepi sa crezi corectitudinea afirmatiilor pentru ca privesti o masa de oameni care clatina afirmativ din cap.

Va pot exemplifica zeci de metode de constringere a subconstientului de a reactiona in sensul impus de realizatorul emisiunii.
Sa va dau un alt exemplu de manipulare a naivititatii pentru obtinerea unui efect.
De curind, Editura Rao si Saptamina Financiara au pus in circulatie un thriller numit Navele fantoma sub semnatura britanicului Colin Forbes, volum tiparit in Italia sub traducerea D-nei Diana Maria Ion.

Ceea ce este interesant pentru noi este ca la pagina 380 este introdus in actiune un personaj secundar, o asistenta medicala, probabil romanca, care este gratulata cu o multime de epitete in urmatoarele capitole. Adaugarea de trasaturi negative se face treptat, pe mai multe capitole, astfel incit acumularea sa se face lejer dar, atentie, in subconstientul citititorului sa ramina intiparite in minte trasaturile caracterilae ale Esticilor si in special romanilor care sunt asimilati cu slavii.
Spicuiesc :
Lipsa de umanitate, deformata, abrutizata, imprevizibila taranca, vioenta, arhaica, bovina, greoaie, vaca proasta, si inca multe altele.
Desigur ca totul este o fictiune ar suna cea mai simpla disculpare, dar , saminta a fost aruncata.
Fiind un volum de succes la vremea lui, cel ce l-a citit , a comentat cu prietenii.
Ulterior , auzind ceva despre Romani, si-a adus aminte caracteristicile citite, fara a constientiza de unde pina unde stie cum sunt romanii.
Si a comunicat interlocutorilor parerea personala despre caracterul josnic al acestora.
Pe un ton agasat, deranjat, cu morga specific britanicilor.

Si uite asa, din bine in mai bine, la intrareara Romaniei in UE, un tabloid britanic scria pe prima pagina ca de miine , frumoasa si neprihanita Anglie , v-a fi invadata de Hoarde de romani. Cei mai deplinsi erau burlacii britani care urmau sa cada prada curvelor din Est, spre disperarea junelor britanice ce, dupa umila mea parere pot fi usor confundate cu niste containere extra-large.

Care este reactia celor ce construiesc imaginea Romaniei in Lume ?
Astept sa aflu de la voi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu